Program Sorumlusundan

Sevgili Öğrenciler,

Başkent Üniversitesi Anadolu Organize Sanayii Bölgesi Meslek Yüksekokulu Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü Endüstriyel Kalıpçılık programı, başta Anadolu OSB bölgesi olmak üzere ülkemizin nitelikli eleman ihtiyacı doğrultusunda 2019-2020 eğitim öğretim döneminde eğitim vermeye başlamıştır. Program, Makine ve Metal Teknolojileri  Bölümü altında faaliyet göstermekte olup siz değerli öğrencilerimize çok geniş bir çalışma yelpazesi olan makine ve malzeme teknolojisi alanında gerekli olan teorik ve pratik donanımı kazandıracak şekilde tasarlanmıştır. Makine Programındaki ortak derslerin yanısıra alana özgü seçmeli derslerle Endüstriyel Kalıpçılık sektörünün ihtiyaçlarını karşılayacak teknik altyapı bilgileri üzerine teknik derslerle biraz daha spesifik bir yetkinlik kazandırılması; Alan bilgisine ek olarak eğitim süreleri boyunca alınan yabancı dil ve sosyo-kültürel gelişim sağlayacak seçmeli dersler ile öğrencilerin ulusal ve uluslararası platformlarda kendilerini daha etkin ifade etmeleri hedeflenmektedir.

Mezun öğrencilerimiz, aldığı mesleki dersler doğrultusunda ilgi duydukları alanda uzmanlaşıp çalışabilmektedirler. Kalıp sanayisinde, Makine ve metal sektöründe, Otomotiv endüstrisinde, Savunma sanayisinde, Üretim ve imalat işlemlerinin bulunduğu tüm birimlerde, Malzeme işleme endüstrisinde, Firmaların tasarım birimlerinde, Yan sanayi işletmelerinde ve daha bir çok üretime ve tasarıma dayalı alanlarda çalışabilirler.

Üretim ve İmalat alanlarını doğrudan etkileyen Endüstriyel Kalıpçılık Teknolojileri bir çok alanı da etkilerken, ekonomiye kendi üretimi, ihracatı ve istihdamıyla yaptığı birinci derce katkının yanında, diğer sektörlere olan etkileriyle ikinci derece katkılarda da bulunmaktadır. Bu alandaki teknoloji değişimleri ve kalite artışlarının, sektör ürünlerini girdi olarak kullanan birçok alanda kalitenin artmasına olumlu etkide bulunacağı anlamına gelmektedir. Endüstriyel Kalıpçılık programının temel amacı; ülke kalkınmasında başta endüstriyel alanlar ve sanayi olmak üzere, kamu ve özel kuruluşlarda çalışabilecek iyi derecede mesleki bilgiye sahip, bilgisini pratikte uygulayabilen, uluslararası alanda çalışabilecek nitelikli teknik eleman ve alanında sürekli iyileşen ve gelişen kararlar alabilecek yönetici adayları yetiştirmektir. 

Mezunlarımız gerek kamu gerekse de özel sektörde aşağıdaki alanlarda çalışabilecekleri gibi kendi iş yerlerini de açabilmektedirler.

Lisans eğitimine devam etmek isteyen öğrencilerimiz Dikey Geçiş Sınavına (DGS)  girmek suretiyle ilgili mühendislik alanına lisans tamamlama eğitimlerine hak kazanabilmektedirler.

Endüstriyel Kalıpçılık Programı, sizlerin okulumuza katılması ile daha güçlü, daha dinamik, daha yenilikçi ve sektörle bağlantıları daha güçlü olarak devam edecektir. Alanlarında uzman ve profesyonel öğretim elemanlarının desteği ile üniversite hayatının teorik bölümünü tamamlarken, üniversite tarafından sizlere sunulan öğrenci toplulukları ve benzeri etkinlikler ile sosyal yönden kendinize artılar kazandırmış olacaksınız. Programı tamamladığınızda Organize Sanayi Bölgelerinin işleyişi konusunda bilgi sahibi, şirket çalışma esaslarına hakim, teknik yorumlama ve değerlendirme kabilyetine erişmiş, yabancı dili aktif olarak kullanabilen, sosyal ve teorik anlamda kendi kanıtlamış bireyler olarak programımızdan mezun olmanızı temenni ediyor, sizleri aramıza bekliyoruz.

Öğr. Gör. M. Burak ÖNAL

Başkent Üniversitesi Anadolu OSB MYO
Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü
Endüstriyel Kalıpçılık Program Sorumlusu